Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
абе де да знам как да се опиша
Автор: karamelo Категория: Спорт
Прочетен: 56390 Постинги: 45 Коментари: 27
Постинги в блога от Октомври, 2009 г.
Руснаци берат гъби в умопомрачение

Есента привлича руснаците в гората от векове

Дори закоравелите градски жители прошепват заклинания към горските духове, преди да сведат поглед към земята - жест към езическите им предци.

Александър Кузнецов, създател на онлайн гъбарски клуб, смята, че усетът на руснаците към природата се е притъпил с поколенията и те много често губят ориентация в горите. Хората се осланят на технологии, забравят, че природата си е природа, казва Кузнецов, чийто сайт рекламира мобилни

джипиеси като най-добрия приятел на гъбаря

"Цивилизацията има и определена негативна страна. Хората губят естествените си инстинкти. Сега те са градски хора", допълва той.

Градски или не, те се измъкват на зазоряване с плетени кошници и търсят влажни, стоплени от слънцето места, където гъбите са изникнали през нощта.

Запалените гъбари са безмилостно конкурентни, крият тайните си от съседите и тайно покриват кошниците си, когато някой се приближи.

Брането на гъби е като транс

заличаващ всекидневните грижи като изтичането на времето или обратния път към дома. Точно в това е проблемът. Руското министерство на извънредните ситуации не води статистика за заблудили се гъбари. Според негова говорителка броят на изчезналите е толкова малък, че е без значение за статистиката.

Регионалните спасителни служби обаче съобщават за такива случаи през цялата есен: в западния регион Калуга е имало 21 издирвания на гъбари, от които седем са спасени, петима са открити мъртви, а деветима все още се издирват.

В Перм издирванията са 11, а в Иркутск 35 до края на август.

Александър Змановски, който оглавява спасителен екип близо до Братск, коментира, че почти всяка година някой хваща гората и никога не го намират - често заради мечки, които толкова добре заравят останките, че "никога няма да ги открием".

"По-старото поколение знаеше как да се придвижва по ъгъла на светлината, отбеляза той. Ако човек си обуе маратонките и отиде в тайгата, или някой го закара и той не знае къде се намира, със сигурност ще се загуби", казва Змановски.

"Наричам тези хора

деца на асфалта - те са израснали в града

Хората, израснали в селата, не се изгубват."

Един такъв случай насочи вниманието към Нижная Салда, град със 17 хил. жители в Урал. В края на септември 37-годишната Ирина Федино се върнала у дома цели 24 дни след като излязла да бере гъби и повече от две седмици след като опитите да я намерят били прекратени.

Смайващата история за оцеляването на Федино влезе в заглавията на вестиците. Някои писаха, че тя изглеждала съвсем свежа и не била измършавяла след 24-те дни в гората, други цитираха източници от полицията, според които "има основания да се смята, че тя е прекарала това време с приятел".

image мисля ,че е   така      наистина !
Категория: Забавление
Прочетен: 699 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: karamelo
Категория: Спорт
Прочетен: 56390
Постинги: 45
Коментари: 27
Гласове: 259
Архив
Календар
«  Октомври, 2009  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031